ubat penyakit takut mati

2

Written on 9/08/2008 09:22:00 AM by Ummu Suhaib

Assalamualaikum wr. wb.

Alhamdulillah setelah berterawih 8 hari, baru aku sempat bertazkirah pada anak2..iaitu selepas selesai 4 rakaat, sebelum menyambung ke rakaat seterusnya.. so far baru 2 kali sempat ke surau berjemaah..isya' n terawih..itu semasa Hanaa tidur. Hubby mostly isya n terawih di surau..baru sekali dia tera.wih di rumah n beri tazkeerah masa rehat.
Tazkeerah di ambil dari tulisan ibn sina..rasa kagum..Ibnu Sina yg di kenali sebagai bapa perubatan itu sebenarnya juga ada formula ubat untuk penyakit hati n spiritual..menurutnya, kematian itu bukanlah sesuatu yg dasyat n menakutkan.. ianya hanyalah ibarat kelahiran kita dari rahim ibu yg sempit ke dunia yang luas, begitulah kematian itulah jalan n cara untuk kita keluar dari dunia ini untuk menuju ke dunia yang lebih luas,lebih baik dan lebih abadi..umm..best jugak ..kalau gitu kan?
Tapi tentunya this everlasting world is reserved 2 the righteous who work 4 it during the course of their life. Walaupun Allah ,dgn kekuasaanNya ,n Dia Maha mendalam IlmuNya,membuat kita takut n benci mati, Allah melarang kita mencmpakkan diri kita dalam kebinasaan..(surah baqarah ;195),tidak bunuh diri n mengharap cepat mati.
Kita x patut takut mati. Orang yg takut mati tu x faham apa erti kematian itu. Dia takut tu atas sbb2 berikut; 1. dia x tahu mana dia akn g lepas tu, dia akan fikir dia akan luput selepas tu dgn segala identitinya. dia juga mungkin ingat bila dia mati the world will go on without him.
kepercayaan ini adalah kerana kejahilannya tentang abadinya ruh manusia n kebangkitannya.
Dia jug mungkin fikir mati tu sgt menyiksakan..ada juga orang takut mati sebab takut dgn balasan siksaan selepas mati sbb dia x sure about his deeds n actions ,n ada gak yg sangat sayang hartabendanya.
Pada pandangan Ibn Sina, sume ini adalah prasangka yg x punya alasan yg kukuh.Katanya pada mereka yg x faham ttg kematian itu, mati itu adalah hanya ruh yg meninggalkan tubuhbadan,kita x lagi mggunakan organ2 n machinery of life. seperti tukang kayu yg dah x perlukan alat2 nya. Ruh tidak punyai substance no qualities.Ia x berubah n x boleh dimusnahkan nx boleh lenyap,bahkan ruh akan sempurna selepas proses kematian!...
Mereka yg takut mati kerana x tahu destiny mereka,bukanlah takut mati, tp sebab kejahilan ttg mati itu, dia harus cari ilmu ttg mati tu.. sbb tu kata Ibn Sina ..org2 berilmu brusha cari ilmu
dan bekorban tinggalkan segala keseronokkan dunia untuknya. Mereka memilih bkerja/belajar bersungguh2 untuk melepaskan diri mereka dari ketakutan n kejahilan.
Jadi jaganlah takut mati..tapi kita patut redha n welcomed it, sebab tu lah jalan untuk kehidupan yg kekal di syurga.. Kata ibn Sina lagi..sesiapa yg takut mati sbb takut balasan siksa..itu adalah tanda ruh kita hidup..n also show that Allah is Just, Dia siksa yg berdosa n bg pahala yg buat baik.. Soooo..yg rasa berdosa tu..cepat2 lah bertaubat..n buat amal sebnyak2nya, n meninggalkan maksiat.. ketakutan kita selama ni hanyalah disebabkan kejahilan..so ubat kejahilan tu adalah ilmu..Cari,,ilmu..
Sesorg yg tahu ttg hakikat sesuatu itu..pasti tahu bagaimana untuk hidup yg penuh gembira n bahagia,ia adalah jalan yg lurus, jalan yg di ikuti oleh org2 yg tahu deen ini.
Pada mereka yg takut mati sebab syg nk tggalkan segala keseronokan di dunia,haruslah bertaubat segera,sbb menyesl di hari hisab x ada gunanya.Sesiapa yg wish hidup selama2nya,hnya wish yg impossibble..kalau sume org lived forever, penuhlah dunia ni dalam satu generasi je..
Kematian adalah tanda2 Adil nya Allah n Perhatinya Allah pd hamba2nya. Sesiapa yg x yaqin n redha dgn nya tanda x yakin dgn keBijaksanaan Allah. Orang yg beriman n solehx perlu takut mati, bahkan suka, kerana mgharapkan balasan baik selepas mati n kenikmatan abadi di Jannah nanti. Org soleh x nak mati cepat..dia patut berusaha 2 make his life longer untuk beramal sebanyak2nya juga berkhidmat untuk masyaratnya..so that people of his society my continue 2 profit frm his good deeds.. Dia hanya mgharap mati bial matinya itu dalam iman n baik utk sume org...
Akhirnya Ibn Sina me quote kata2 dari Socrates ' Death is areality n inevitable.No one dislikes it except those whose unjust actions are many, whose actions are few n may be certain of bad consequences after death. None among the beings like death even irritional animal frm the immensely giant animalto the tiniest insect who r not endowed with reason..They have the incliation 2 live n avoid extinction'
Tazkeerah tu..terpaksa di tamatkan sngat2 dgn tergesa2nya malam tu kerana Hanaa mengamuk minta attention..he ..he,.. akhirnya selepas mandikan hanaa n pujuk dia..sampai x ngamuk aku sambung solat terawih dgn seorg saje anakku..yg lain dah berterabur solat sendiri,sebab x sabar nak tggu lama lagi..buat home dll..










.

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

2 Comments

  1. uswah |

    alahai terase! haha.. sebab takut mati tak cukup amal.. huhu. Cume berdoa supaya mati dalam iman & amalan2 cukup untuk terlepas dr azab nerake.. huhu

     
  2. Ummu Suhaib |

    Uswah:sebenarnya takut mati kerana takut punishment tu bagus..sbb tu sunat ingat mati bnyak2,agar kita selalu aje beramal dgn ikhlas n takut nak buat dosa..

     

Post a Comment